Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-06@11:02:52 GMT

عاشورا و ظرفیت گفتمان‌سازی

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۸۷۷۱

عاشورا و ظرفیت گفتمان‌سازی

گفتمان در ادبیات علمی یعنی هر اندیشه و فکری که جریان‌ساز اجتماعی است و مورد پذیرش همگان است و حتی مخالفان هم آن را می‌پذیرند. مثلاً دموکراسی مورد پذیرش قاطبه افراد است و حتی مخالفان آن هم در فضای دموکراسی تنفس می‌کنند. یا مثلاً ولایت فقیه امام خمینی (رحمة‌الله علیه)گفتمان در فضای سیاسی ایران بود و حتی مخالفان در چنین چارچوبی بازی خود را ارائه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به تعبیر  رهبری معظم؛ گفتمان مثل «هوا» می‌ماند و کسی نمی‌تواند آن را منکر بشود و باید قبولش کند. 

حال با توجه به این موضوع، عاشورا چگونه می‌تواند یک گفتمان باشد؟ بعضی می‌گویند چرا سنی‌ها، یا مسیحیان و پیروان سایر ادیان با وجود عزاداری بر سیدالشهدا شیعه نمی‌شوند؟ در پاسخ باید گفت، گفتمان بودن عاشورا است که رفیق و رقیب را بر گرد عزاداری جمع می‌کند و مهم این است که در چنین مسأله‌ای به جنبه دینی نه، بلکه گفتمانی آن بپردازیم. 

در وهله اول، اندیشه‌ای قابلیت گفتمان شدن را دارد که «فرابخش» باشد، یعنی محدود در جنسیت، نژاد، دین، مذهب، حزب سیاسی و... نباشد. هرچقدر چتر یک اندیشه گسترده‌تر باشد، می‌تواند افراد زیادی را زیر خود جمع بکند. اندیشه‌ای  که مثلا یک نژاد و جنسیت را برتر می‌داند اساساً نمی‌تواند تبدیل به گفتمان بشود، چون محدود است. عاشورا چنین قابلیت را دارد. در کربلا ما شاهد یک کلکسیون و مجموعه‌ای از تفاوت‌هایی هستیم که بر محور خاصی می‌چرخند. در کربلا از طفل 6 ماهه چون علی اصغر تا پیر کهن‌سال نظیر حبیب‌بن‌مظاهر حاضر هستند، در عاشورا توّابی چون حرّ و تازه مسلمانی مثل وهب بر گرد حسین می‌چرخند، در کربلا مرد و زن خود را بر مدار آن‌چه حسین می‌خواهد تعریف می‌کنند و تمام این‌ها از عاشورا یک جریان فرابخشی ساخته است. 

ویژگی دوم اندیشه گفتمانی این است که آن اندیشه قابلیت تکرار داشته باشد. یک فکر و تفکری که محدود در بستر خاصی از تاریخ باشد و قابلیت تکرار پذیری را نداشته باشد نمی‌تواند یک گفتمان بشود. اگر یک اندیشه واقعه‌ساز تنها در پاره‌ای از تاریخ بماند و به مثابه موزه، تنها به آن نظر شود، قدرت گفتمان‌پذیری را ندارد. عاشورا اما چنین نیست، اندیشه عاشورا و آرمان آن محدود در بخشی از تاریخ نیست و نتوان از آن بهره برد، کربلا اتفاقاً بنا به شهادت تاریخ این قابیلت را داشته است که الهام‌بخش خیلی از جریانات باشد. 

ویژگی سوم یک گفتمان این است که همگان نسبت به آن احساس «سینرژی»  بکنند نه «آلرژی». یعنی با آن همسو باشند و همدردی بکنند. از یک پیرزن دهاتی در عراق تا یک فیلسوف مسیحی در اروپا همگی با پیام عاشورا همسواند و می‌توانند آن را احساس کنند. 

ویژگی بعدی فکرگفتمانی، تصویرسازی آن است. برخی تفکرات تنها قدرت تفسیر دارند؛ اما اندیشه ای که در کنار تفسیر، قدرت تصویرسازی و عینیت بخشی به آن را دارد اهمیتش دو چندان است. به طور مثال عاشورا از مینیاتور فرشچیان، تا شعر محتشم، از فیلم میرباقری تا تعذیه‌خوانی‌های مرسوم، به تصویر درمی‌آید. اندیشه‌ای که بتواتد از انتزاعات ذهنی به واقعیات عینی تسری کند قوت و قدرت دوچندان دارد.  

ویژگی پنجم گفتمان، کارآمدی آن است. خیلی از تزهای فکری خوب و مثبت هستند اما فایده و کارآمدی برای افراد ندارند، عاشورا چنین نیست، از حاجت‌خواهی و تسلی‌بخشی که سطحی‌ترین آن کارآمدی‌هاست تا الهام‌بخش حرکت‌های انقلابی نظیر انقلاب ما همگی  حکایت از آن نافع بودن عاشورا دارد. حال هزار و یک ان قلت و ایراد هم اگر در مورد فلان شخص در کربلا و فلان اتفاق باشد، اهمیتی ندارد وقتی اصل و اساسش کارآمد برای اقشار مختلف است. 

ویژگی بعدی عاشورا؛ چندگونگی آن است. عاشورا چون منشوری است که، انقلابی، آزادی خواه، مصیبت زده، کسی که کشورش مورد هجوم دشمن واقع شده و.... آن را همکلام خود می‌دانند که روی سخنش با آنان است. به تعبیری عاشورا ظرفیت همخوانی با تفکرات و اندیشه‌های مختلف را داراست که همین مسأله از عاشورا یک واقعه بی‌نظیر ساخته است.

منبع: الف

کلیدواژه: اندیشه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۸۷۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی/جلوگیری از اعمال سلیقه‌های شخصی

مدیرعامل شرکت ملی مس تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای با هدف افزایش ظرفیت تولید در صنعت مس را یک ضرورت و راهبرد اساسی برشمرد و گفت: ایجاد سامانه استعلام قیمت کالا‌های مورد نیاز شرکت مس به شفاف سازی خرید‌ها و جلوگیری از اعمال سلیقه‌های شخصی کمک می‌کند.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، حسین مدرس خیابانی مدیرعامل شرکت ملی مس در نشستی با مدیرعامل، اعضای هیأت مدیره و معاونان شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه اظهار کرد: شرکت‌های زیرمجموعه بنگاه‌های اقتصادی یک ظرفیت ارزشمند به حساب می‌آید که استفاده درست و هدفمند از این ظرفیت برای انجام امور و اجرای پروژه‌ها، باعث ایجاد ارزش افزوده و نتایج مطلوب‌تر می‌شود.

* چالش تامین مالی پروژه‌ها 
* ⁠
وی یکی از مهمترین چالش‌های موجود بر سر راه پروژه‌ها را تامین مالی دانست و ادامه داد: در راستای تسریع در تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای، باید از همه ظرفیت‌ها مانند اخذ تسهیلات، گواهی سپرده، برات و... برای تامین منابع مالی مورد نیاز بهره گرفت و مانع از تعطیلی پروژه‌ها شد.

او همچنین با تاکید بر اینکه ایجاد سامانه استعلام قیمت کالا‌های مورد نیاز شرکت مس به شفاف سازی و جلوگیری از اعمال سلیقه‌های شخصی کمک می‌کند، طراحی و اجرای این مدل را به عنوان یک مطالبه از شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه مطرح کرد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین در نشست دیگری با مدیرعامل، اعضای هیأت مدیره و معاونان شرکت کانی مس، بر ضرورت تلاش برای تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای با هدف افزایش ظرفیت تولید در صنعت مس و همچنین تولید مستمر طرح لیپ لیچینگ سونگون از خردادماه تاکید کرد و گفت: در سال مزین به نام «جهش تولید با مشارکت مردم»، پایداری وضع موجود و تلاش برای افزایش تولید محصول در مجتمع‌های تولیدی شرکت مس و سرعت بخشیدن به روند تکمیل پروژه‌ها از جمله طرح تولید کاتد و کنسانتره مس به عنوان یک راهبرد اساسی مدنظر قرار دارد.

همچنین ایجاد یک پلنت بالانس ملی از طریق واگذاری یک معدن کوچک، استحصال نیکل و سایر عناصر گرانبها، مشارکت در افزایش راندمان خطوط تولید مجتمع‌ها، پیگیری موضوع واگذاری مالکیت و همچنین توانمندسازی صندوق cvc ویرامس، پنج مطالبه مدرس خیابانی از شرکت کانی مس بود که در این جلسه مطرح و مقرر شد اقدامات لازم در این راستا دنبال شود.

دیگر خبرها

  • رشد اقتصادی پایدار در صنعت نفت با بهینه‌سازی مصرف انرژی
  • ۱۸ هزار سالمند نیازمند خراسان‌جنوبی زیر چتر حمایتی مراکز نیکوکاری
  • کانون‌های مساجد ظرفیت مؤثری برای غنی‌سازی اوقات فراغت هستند
  • ظرفیت صادرات محصولات سلامت محور ایران به کشور‌های آفریقایی
  • ظرفیت صادرات محصولات سلامت محور ایران به کشورهای آفریقایی
  • ظرفیت صادرات دارو و تجهیزات به ۲۰ کشور آفریقایی
  • نشست گفتمان سازی بیانات مقام معظم رهبری
  • برگزاری یادواره شهدای روستای امند
  • تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی/جلوگیری از اعمال سلیقه‌های شخصی
  • ضرورت گفتمان سازی و تبیین راهبرد جامع برای تحقق شعار سال